Вітамін D – чому ж він так потрібен? 

Вітамін D – чому ж він так потрібен? Чим загрожує його нестача в організмі?

Напевно всім відомо, що у дітей нестача вітаміну Д викликає рахіт – захворювання, яке проявляється порушенням формування кісткової тканини, з деформаціями кісток та грубими порушеннями постави, а також із порушенням у роботі нервової системи. А тепер давайте розберемося, що може викликати нестачу вітаміну Д у дорослих:

  • Вітамін D сприяє засвоєнню кальцію в кишечнику і, таким чином, бере участь у метаболізмі кісткової тканини. Його нестача підвищує ризик розвитку остеопорозу зі зниженням міцності кісткової маси, а наслідок – переломів.
  • Нестача вітаміну D підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань у дорослих, зокрема раку грудей, кишківника та простати.
  • Нестача вітаміну D може підвищувати ризик розвитку цукрового діабету – прийом добавок вітаміну D покращує чутливість тканин до інсуліну.
  • Нестача вітаміну D асоціюється з підвищеним ризиком інсульту у дорослих!
  • Низький рівень вітаміну D у хворих на коронавірусну інфекцію CОVID 19 передбачає більш тяжкий перебіг захворювання та асоціюється з підвищеним ризиком смертності від CОVID 19.

Ось такі дані представлені у наукових світових дослідженнях.

До речі, цікавий факт – темношкірі люди мають знижену здатність шкіри виробляти вітамін D, оскільки меланін поглинає ультрафіолетове випромінювання.

Відомо, що з віком можливості будь-якої шкіри продукувати вітамін D знижується, тому виникає необхідність його вживання у вигляді добавок. Профілактично рекомендована доза - не менше 600 МО на день, при явному нестачі його в крові - більше 2000 МО на день.

А взагалі – здатність нашої шкіри виробляти вітамін Д під впливом сонячних променів вдвічі вища, ніж здатність нашого організму засвоювати його із харчових добавок!

Тож давайте більше гуляти, друзі! Окрім вітаміну D, прогулянки допомагають і виділенню ендорфінів, і наша нервова система нарешті відчує гармонію!