Мігрень є хронічним захворюванням, що проявляється нападами головного болю, середньої або високої інтенсивності, найчастіше одностороннього характеру, скроневої або лобно-скроневої локалізації, часто пульсуючого характеру. Такий головний біль посилюється при фізичній активності, навіть помірній, і часто супроводжується світло-або звукобоязню, нудотою або навіть блюванням, і триває від 3 до 3 діб. Мігрень змушує припинити нормальне фізичне навантаження або зупинити роботу. Найчастіше страждають на мігрень жінки у віці від 18 до 40 років.

Мігрень може супроводжуватися "аурою" , яка триває зазвичай не більше 60 хв. "Аура" - це група симптомів перед приступом головного болю. Існують такі різновиди аури:

· Зорова аура , яка зустрічається найчастіше (спалахи світла, мерехтіння, плями, блискавки і т.д. або, навпаки, тимчасова втрата частини поля зору).

· Сенсорна аура може бути у вигляді чутливих порушень (поколювання в особі, щоці, руці або почуття оніміння).

· Аура може бути у вигляді порушень мови.

· Ретинальна аура проявляється тимчасовою сліпотою на 1 око, що, ймовірно, пов'язано зі спазмом центральної артерії сітківки.

· Базилярна аура проявляється стовбуровими симптомами у вигляді зорових порушень з подальшою появою шуму у вухах, запаморочення, іноді неясної свідомості, після чого слідує головний біль у потилиці, що триває до 2-3 днів.

· Вегетативна аура може виявлятися відчуттям жару в тілі або холоду, тремтіння, почервонінням обличчя, щік, відчуттям «мурашок», зміною діаметра зіниці.

Для діагностики мігрені необхідна консультація невролога з проведенням неврологічного огляду, докладного опитування про симптоми, а також застосування додаткових методів дослідження (МРТ, КТ, ЕЕГ, УЗДС тощо) для виключення інших серйозних захворювань, таких як пухлини головного мозку, запальні захворювання головного мозку, абсцеси, паразитарні кісти, осередки інсульту, травматичні ураження, судинні мальформації, аневризми судин головного мозку та ін.

Слід розуміти, що мігрень зовсім не невинне захворювання, і може мати ускладнення, найгрізнішим з яких є мігренозний інсульт з утворенням вогнища незворотної загибелі клітин мозку та порушенням функції відповідних ділянок мозку.

Мігрень потребує лікування та, у багатьох випадках, профілактики. Лікування зазвичай включає специфічні «антимігренозні» препарати, що застосовуються для усунення нападу. Профілактика призначається при частих епізодах, тяжких нападах зі складною аурою, при слабкій ефективності препаратів для усунення нападів, а також при переході мігрені в хронічну форму.

Лікування може призначити тільки досвідчений фахівець невролог, так як препарати для лікування та профілактики мігрені зазвичай мають досить серйозні побічні ефекти та їх передозування або нераціональне застосування може призвести до важких ускладнень. Більше того, більшість цих препаратів є рецептурними.

Звернувшись до невролога до центру «НейроМедика» Ви зможете отримати кваліфіковану допомогу фахівця невролога та грамотно призначене лікування.