ІНСУЛЬТ!

Моя чергова стаття присвячена одному з найгрізніших захворювань – інсульту. Хочу коротко ознайомити вас з його основними симптомами, щоб у разі їх появи ви недооцінювали їх серйозність і вчасно звернулися за допомогою.

Інсульт - це захворювання, пов'язане з раптовим закриттям (оклюзією) судини в головному мозку, і - гострим порушенням функцій тієї частини мозку, кровопостачання якої раптово порушилося. Ключове слово тут – раптово!

Найчастіші симптоми інсульту це:

- раптова поява слабкості в одній руці чи нозі (або в руці та нозі з одного боку)

- гостра поява асиметрії однієї половини особи (опущення кута рота з одного боку)

- раптове порушення мови (від в'язкості чи невиразності до повної неможливості говорити та розуміти мову)

- гостра втрата зору на одне або обидва очі

- раптова втрата координації рухів, у тому числі в руці та нозі на однойменному боці

- раптове порушення ходи, падіння, часто у певний бік

- раптове порушення ковтання та гугнявість голосу

- гостре запаморочення (частіше у поєднанні з додатковими симптомами – порушенням мови, ковтання чи ін.)

 

Бувають і так, що вищеописані симптоми інсульту майже непомітні або можуть з'явитися і зникнути швидко протягом декількох годин. Такий стан називається транзиторна ішемічна атака і виникає при тимчасовій закупорці судини з подальшим відновленням просвіту та, відповідно, кровопостачання ділянки мозку.

Особливо пильними треба бути тим, хто страждає на артеріальну гіпертензію, цукровий діабет, атеросклероз (бляшки в артеріях), курить. Це група ризику.

Тепер ви знаєте, коли слід бити на сполох і терміново викликати швидку допомогу. І сподіваюся, що, можливо, дана інформація допоможе в майбутньому врятувати чиєсь життя. Адже чим більше ми знаємо, тим більше шансів прийняти правильне рішення у гострій ситуації. "Попереджений значить озброєний")))

 

Ваш невролог, Ольга Васильєва.

 

Запис на консультацію до невролога та УЗД судин: 0668011228, 0683331191