Ехо-енцефалографія  (синоніми: ультразвукова енцефалографія) – метод дослідження головного мозку за допомогою ультразвуку. М'які тканини голови, кістки черепа, тканина мозку мають різний акустичне опір й у різною мірою відбивають ультразвук.

При проведенні дослідження лікар встановлює ультразвукові датчики на місця проекції серединних структур мозку, здійснює запис та вимірювання відбитих сигналів. Дослідження займає 10-15 хвилин. Після дослідження лікарем проводиться розшифровка записів і наступного дня пацієнту видається роздрук з основними вимірами та висновком лікаря.

УЗ-промінь, що випускається датчиком, нерівномірно відбивається від областей головного мозку, що при комп'ютерній обробці дозволяє визначити симетричність розташування серединних структур та розміри шлуночків мозку. При виражених об'ємних утвореннях (пухлина, крововилив) симетричність сигналів порушується, виникає зміщення, з'являються додаткові сигнали. При значному підвищенні внутрішньочерепного тиску відбувається розширення шлуночків мозку та посилюється їхня пульсація.

Показання до проведення дослідження:
головний біль, мігрені;
напади загальної слабкості, поганого самопочуття, «мушок» перед очима, відчуття нестачі повітря, вегето-судинна дистонія;
епізоди раптової втрати свідомості;
черепно-мозкова травма, сильні удари головою, струс головного мозку;
ознаки підвищення внутрішньочерепного тиску за даними огляду окуліста
Ехо-енцефалографія – безпечний, безболісний та інформативний метод первинної оцінки стану основних структур головного мозку, що не має вікових обмежень та протипоказань.

Ехо-енцефалографія дозволяє виявляти:
непрямі ознаки об'ємних уражень мозку у вигляді зміщення центральних структур (пухлини, гематоми, абсцеси, сторонні тіла та ін.),
гідроцефалію,
внутрішньомозкову гіпертензію,
 

Записатися на  Ехо-енцефалографію у Запоріжжі  (ехокардіоскопію) до центру «НейроМедика» можна за телефонами  061-701-24-10066-801-12-28068-333-11-91  або прийшовши безпосередньо до центру за адресою: г м. Запоріжжя, вул. Миру, 10.