ДОБРОЯКІСНЕ ПАРОКСИЗМАЛЬНЕ ПОЗИЦІЙНЕ ГОЛОВОКОРУЖЕННЯ

 

          «Жах, лікарю! Прокинулася вранці, повернулася на бік, і світ почав перевертатися, все закрутилося довкола, занудило, позиви на блювоту, кинуло в піт!!!».

          Ось так найчастіше починається розповідь пацієнта із доброякісним пароксизмальним позиційним запамороченням.

          Звичайно, закінчується найчастіше викликом швидкої допомоги, лікарі якої розводять руками, бо до їхнього приїзду все вже пройшло.

          "Тепер ось боюся повернутися в ліжку на лівий бік - знаю, що почнеться знову це"!

          При цьому переважно ходити, стояти, сидіти такі пацієнти можуть без особливих проблем, якщо немає при цьому якоїсь супутньої проблеми (тривога теж вважається).

          Доброякісне пароксизмальне позиційне запаморочення – це напади нетривалого (в середньому близько хвилини) обертального запаморочення, що виникає за певного положення голови або всього тіла.

          Вважається, що воно викликане переміщенням маленьких кристалів кальцію в каналах лабіринту у внутрішньому вусі, що спричиняє рух ендолімфи та хибне сприйняття руху, якого насправді немає. Ці кристали спочатку присутні у внутрішньому вусі у спеціальних мішечках, і за деяких обставин може виникнути дефект стінки такого мішечка - тоді кристали виходять із нього і можуть потрапляти у півкружні канали.

Це може відбуватися після отиту, струсу головного мозку, після операції на вусі, після вірусних інфекцій, тривалого постільного режиму, спонтанно, а також при оклюзії передньої вестибулярної артерії.

          Таке запаморочення може бути при інсульті в басейні мозочкових артерій, але при цьому супроводжується додатковими симптомами.

          Для встановлення правильного діагнозу та лікування звертатися потрібно до невролога. Можливо, знадобиться МРТ головного мозку та УЗД судин шиї та голови.

          Для лікування використовують як немедикаментозні методи (спеціальні прийоми та вправи), так і певні медикаменти.       

 

Ваш невролог, Ольга Васильєва