Біль у спині

Біль у спині є одним із найчастіших скарг на прийомі у лікаря.

Несучою основою нашої спини є хребет, що складається з хребців та міжхребцевих дисків. Останні з'єднують хребці між собою і роблять хребет рухливим. Біль може виникати в будь-якому відділі хребта – у шийному, грудному, поперековому, або навіть у крижах чи куприці (вони теж є відділами хребта).

Більшість із нас хоча б раз відчували біль у спині, і дуже часто цей біль швидко проходить сам. Однак є ситуації, коли краще звернутися до лікаря-неврологи.

До невролога варто звернутися якщо:

- біль зберігається тривалий час або наростає

- біль дуже сильний і нетерпимий

- біль має іррадіацію - наприклад, віддає з попереку в ногу або з шиї в руку

- з'явилося порушення функції - слабкість або оніміння в руці чи нозі на тлі болю

- якщо появі болю передувала травма

- на тлі болю з'явилися порушення функції тазових органів (порушення сечовипускання чи дефекації на кшталт нетримання чи затримки).

Біль у спині буває різним, і бувають симптоми, які змушують лікаря насторожитися та направити пацієнта на додаткове обстеження – МРТ, ЕНМГ, УЗД та ін.

Найбільш поширені причини болю в спині:

  • Порушення постави та опори, наприклад, при вроджених та набутих деформаціях хребта, стоп, за різної довжини ніг. При цьому порушується біомеханіка руху, що викликає нерівномірну роботу м'язів спини і, отже, біль.
  • Напруга, пов'язана з емоційним навантаженням та стресом, наприклад, на роботі чи вдома. Стрес викликає гіпертонус м'язів шиї та тулуба і, надалі – больові синдроми, дуже часто хронічні. При цьому в м'язах можуть утворюватися так звані тригерні точки - болючі ділянки постійно скорочених м'язових волокон, що також сприяє хронізації болю.
  • М'язи, які зазнають різких чи нерівномірних навантажень – наприклад, після роботи на дачній ділянці, або при ривкових різких рухах у побутових умовах, під час спортивних тренувань тощо.
  • Грижа диска. Диск несе функцію амортизації хребців і при втраті своєї еластичності диск сплощується, висота його знижується і він починає вибухати за межі хребців. При цьому збільшується навантаження на міжхребцеві суглоби, що також спричиняє біль. При здавленні грижів диска нервових корінців можуть з'явитися як чутливі порушення (у вигляді відчуття повзання «мурашок», оніміння, болі в руці або в нозі) або рухові порушення, частіше в стопі або пензлі (парези).
  • Артрози міжхребцевих суглобів, які називаються фасетковими суглобами, можуть викликати локалізовані хронічні ниючі болі в спині. Найчастіше артрози розвиваються у вікової групи пацієнтів у зв'язку з дегенеративними процесами в хребті, проте, дедалі частіше трапляються і в молодших людей.

Більш рідкісними причинами болю в спині можуть бути переломи хребців (часто на тлі остеопорозу – наприклад, постменопаузального у жінок), пухлини хребців або спинного мозку, розсіяний склероз, дистонію та інші.

Всі ці захворювання діагностує лише лікар, тому не варто відкладати похід до невролога на тривалий час, щоб надалі не було ускладнень.

Від неврологічного огляду залежить визначення подальшої лікувальної тактики. Найчастіше з болем вдається впоратися консервативно – медикаментозно та правильними методами фізичної реабілітації. Проте бувають ситуації, коли тільки оперативним шляхом можна вирішити проблему.

У разі виникнення болю в спині, запрошуємо звернутися до нашого центру для діагностики та лікування у досвідчених та грамотних фахівців неврологів. Для запису на консультацію дзвоніть за телефонами: 066-801-12-28, 068-333-11-91