біль у ногахБагатьом з нас знайоме це відчуття -  болять ноги ! І дуже складно визначити, що саме викликає біль – адже нижні кінцівки мають у складі і кісткові, і м'язові, і зв'язкові, і судинні структури. Всі вони болять по-різному, і можна розібратися лише за допомогою консультації досвідченого фахівця та обстеження.

 

 

 

 

Болі у ногах. Причини.

Біль при неврологічних захворюваннях.

Дуже часто  біль у ногах  буває викликана неврологічними захворюваннями, наприклад, при утиску сідничного нерва або інших нервів у спеціальних каналах, утворених зв'язково-м'язовими та кістковими структурами.

Також біль у нижніх кінцівках, як в одній, так і в обох, може виникати при патології хребта, перш за все, попереково-крижового відділу, коли внаслідок грижі диска або великих остеофітів відбувається здавлення нервових корінців спинного мозку, і за рахунок цього біль може віддавати в нижні кінцівки, або одну з них.

Залежно від того, який корінець здавлений, визначається локалізація  болю в нозі  (по якій поверхні, з якого боку). Наприклад, при утиску 1 поперекового корінця L1 біль іррадіює в пахвинну область, а при утиску 5 поперекового коріння - по задньо-зовнішній поверхні всієї ноги до самої стопи, великого пальця.

Також однією з частих неврологічних причин  болю в ногах  є полінейропатія, тобто множинне ураження периферичних нервів внаслідок різних причин – на тлі цукрового діабету та інших порушень метаболізму, внаслідок токсичної дії алкоголю та інших речовин, на тлі онкологічних захворювань та ін.

Часто причиною болю в ногах може бути патологія суглобів, м'язів, плоскостопість, банальні фізичні навантаження.

Біль у ногах при тромбозі артерій.

Однак однією з найгрізніших причин  болю в ногах  є патологія судин нижніх кінцівок – артерій чи вен, лімфатичних проток. Найбільш виражені болі зазвичай відчувають пацієнти з тромбозом артерій, коли кров'яний потік (тромб) раптово перекриває просвіт артерії, у результаті різко порушується кровопостачання певних ділянок кінцівки, і виникає різкий біль.

Чим більший посуд, який затромбувався, тим сильніший і ширший біль у нозі. Якщо ж звуження та закриття судини відбувалося поступово на тлі прогресуючого атеросклерозу, і встигли сформуватися «обхідні» шляхи кровотоку, то біль зазвичай менш виражений і носить хронічний характер. Тромбоз артерій є серйозним захворюванням та іноді навіть призводить до ампутації кінцівки.

Тому, чим швидше діагностовано патологію та вжито заходів, тим більше шансів на відновлення.

Біль у ногах при тромбозі вен.

Тромбоз вен є не меншим, а іноді навіть більш грізним захворюванням. Тромби найчастіше утворюються в м'язових венах гомілки і мають тенденцію до поширення вгору - в підколінну, стегнову вени, іноді вище пахової складки - у вени тазу до нижньої порожнистої вени.

При тромбозі глибоких вен зазвичай виникає розпираючий або ниючий  біль у ногах , що супроводжується набряком кінцівок, але не завжди. Найнебезпечнішим ускладненням тромбозу є тромбоемболія легеневої артерії (ТЕЛА), коли фрагменти тромбу відриваються і зі струмом крові потрапляють у порожнини серця, а потім у легеневу артерію. ТЕЛА часто має летальний кінець.

Хронічна судинна патологія також може викликати болі в ногах – при варикозній хворобі, атеросклерозі, наслідках венозних тромбозів, запальних захворюваннях судин та ін.

Болі у ногах. Що робити та до кого звернутися?

Виходячи з вищеописаних причин  болю в ногах , обов'язково необхідно проконсультуватися з неврологом та  обстежити судини нижніх кінцівок . У лікувально-діагностичному центрі «НейроМедика» є всі необхідні для цього ресурси – досвідчені неврологи, ультразвукове обладнання експерт-класу для дослідження судин, що забезпечує діагностику та медичну допомогу високої якості. До того ж у нашому центрі є можливість  обстежити судини  (артерії та вени) та отримати  консультацію невролога  одночасно, записавшись за телефонами: